gruppresa till litauen

Kultur och historia i Litauen!

Allaround Tours  har nöjet att presentera en resa till Litauen för historie- och kulturintresserade.
Resan arrangerar vi i samarbete med Cross Baltica Sweden AB och DFDS.

I samarbete med Cross Baltica gör Allaround Tours en favorit i repris, och erbjuder en resa till ett av våra närmsta grannländer men samtidigt ett land vi vet väldigt lite om och tyvärr inte besökt så ofta. Litauerna har bebott detta område i södra Balticum sedan urminnes tider och litauiskan räknas till det absolut äldsta språken
i Europa. Genom historian har gränser flyttats fram och tillbaka och därför har det som idag utgör Litauen också en tysk, polsk och rysk historia. Skulle vi å andra sidan studera en karta över 1500-talets Europa hade Litauen varit ett av de största länderna – det sträckte sig då från Östersjön och ner till Svarta havet.
Huvudstaden Vilnius ligger i Europas geografiska mittpunkt och vi kommer att besöka denna fantastiska kulturstad samt Trakai-borgen som ligger strax utanför Vilnius.

Under resans gång kommer vi också att få inblick i Litauens moderna historia genom ett besök på det nybyggda
Kalla Krigets Museet utanför Klaipeda. Såklart kommer vi att visa de fina kurorterna på Kuriska Näset! Vi lovar bra guidning, ett spännande program och ett fantastiskt resesällskap!

Program för tidigare resa under 2018

Utresedag

17.15 Incheckning på DFDS färjeterminal i Karlshamn. DFDS nya passagerarfärjor erbjuder en stor komfort, fina hytter och god mat i en elegant miljö.
19.00 Båten avgår.  3-rätters middag i a la carte restaurangen ombord.

Dag 2
Frukost.
9.00 Färjan ankommer Klaipeda. Bussen och reseledaren väntar utanför terminalen.
Utflykt till Kuriska Näset med vandrande sanddyner, genuina fiskelägen och fin natur. Besök i Juodkrante. Vi bestiger Häxberget med utställning av litauiska skulpturer förkn ippade med legender och folksagor. Lunch på en fiskrestaurang, utsiktsplats med vy över sanddynerna nära Nida.
Eftermiddag – inkvartering på hotellet i Klaipeda, mot kvällen: stadspromenad och
middag på Fredericho Pasazas.

Dag 3
8.00 Efter frukost – morgonavgång till Vilnius. Ca kl 12.00 – lunch i en traditionell karaites krog, Karaites, som har förflyttats till Litauen från Krim.
Besök i 1400-talets borg Trakai belägen på en ö.
Ca kl.16.00-17.00 – ankomst till Vilnius, inkvartering på hotellet.
18.00 Stadspromenad, gemensam middag.

Dag 4
Efter frukost Vilnius city tour i Gamla Stan: Katedralen, Universitetet & campus, Pilies gata med sevärdheter från 1500-1700-talet, Storhertigens Palats, den medeltida delen av Vilnius med S:t Anne’s kyrka, f.d. rådhusplatsen, en gammal berömd stadsport med känd ikon av Jungfru Maria, barockkyrka S:t Peter & Paulus.
Gemensam lunch. En ledig eftermiddag – shopping, promenad osv.  Gemensam middag.

Dag 5
Frukost, egen tid på morgonen. Ca 10.00 – avfärd till Plateliai och en route lunch i en genuin fiskrestaurang Karpyne. Besök i Kalla Krigets Museum, beläget i första sovjetiska missilbas.
19.00 Incheckning på färjeteminalen i Klaipeda.
21.00 Båten avgår. Gemensam middag.

Dag 6
Frukost.
9.00 Båten ankommer Karlshamn.

Resan arrangeras av Allaround Tours i samarbete med Cross Baltica. Allaround Tours har resegaranti ställt hos Kammarkollegiet. Paketreselagen enligt Svenska Resebyråföreningen gäller. Allaround Tours har tecknat
utvidgad ansvarsförsäkring. Svensk rätt ska gälla och talan ska väckas i svensk domstol eller genom skiljedom i
Sverige.